VEILIGHEID CAMPER

 


 

Door hun hoge waarde zijn campers gewild bij criminelen, dit niet alleen in Nederland maar zeker ook in het buitenland worden campers regelmatig gestolen. Ook wordt er regelmatig in campers ingebroken omdat het dievengilde ervan uitgaat dat er bij vakantiegangers die in een mooie en dure camper rondreizen ook wel iets te halen valt. Wanneer je een camper bezit wil je hier natuurlijk veilig en zonder zorgen mee op reis kunnen gaan en wil je graag dat je camper goed beveiligd is. De nieuwe campers zijn tegenwoordig meestal voorzien van veiligheidssloten en een startonderbreker. Extra en kostbare veiligheidssystemen waaronder een alarmsysteem, een anti diefstal systeem, een versnellingsbakslot, en zelfs een gps tracker waarmee de camper na diefstal opgespoord kan worden kunt u meestal als extra optie laten inbouwen. Verzekeraars eisen vaak dat één of meerdere van deze beveiligingen in uw camper aanwezig zijn om uw camper in verzekering te accepteren.

 

 

Ook zelf kunt u er heel veel aan doen om uw campervakantietrips veilig en onbezorgd te houden, dit door uw camper veilig te beladen, door veilig op weg te gaan, door op een veilige camperplaats te gaan staan, door uw camper te beveiligen tegen ongenode gasten, door uw camper van brandpreventie te voorzien, door uw gasinstallaties veilig te houden en door uw camper stabiel op uw vakantiebestemming te plaatsen. En natuurlijk wilt u ook dat voor uw vertrek en na uw thuiskomst uw camper veilig voor uw deur en- of in de stalling staat, er is niets zo vervelend als te moeten constateren dat er in uw camper is ingebroken en spullen zijn ontvreemd, of dat zelfs de camper is ontvreemd en van de aardbodem is verdwenen. Graag wil ik ook hierin mijn ervaring en mijn praktische tips met u delen.

 


 

VOORDAT U MET DE CAMPER VERTREKT

 

Zorg ervoor dat uw camper motorisch, systeemtechnisch en qua uitrusting volledig in orde is voordat u met uw camper een campervakantietrip gaat maken, dit om problemen onderweg en op uw bestemmingen te voorkomen, zie hiervoor ook de pagina's "Benodigdheden camper" en "Onderhoud camper" op deze website. Vergewis u ervan dat u met uw camper voldoet aan de eisen en wetgeving van de landen die u gaat bezoeken, dit op het gebied van de gasinstallatie en gaskeuring, de verkeersreglementen, hoe hard u mag rijden op de verschillende (snel)wegen en waaraan moet u voldoen met de fietsendrager met markeringsbord, dit verschilt per land. Weet ook welke milieu stickers u moet voeren in binnen- en buitenland, in welke milieu zones en steden u hiermee wel en niet mag komen met uw camper, welke (tol)vignetten u nodig hebt om op de verschillende buitenlandse (tol)snelwegen te mogen rijden en aan welk type autoband de camper moet voldoen wanneer u in de winter het buitenland gaat bezoeken. Alle informatie hieromtrent kunt u vinden op diverse camper gerelateerde websites van onder andere de ANWB, de NKC, Camperpunt en vele andere, of Google eens op trefwoord en neem kennis van de wetgeving en de bepalingen die gelden in de verschillende landen die u wilt gaan bezoeken.

     

    Het belangrijkste om veilig met uw camper onderweg en op uw bestemming te zijn is; "Gebruik altijd je gezonde verstand". 

     

    Zelf kunt u voordat u met uw camper de weg op gaat natuurlijk ook veel doen om uw reis zo aangenaam en zo veilig mogelijk te laten verlopen, onderstaande praktische tips dragen hier hopelijk aan bij.

     

    • Berg uw lichte huishoudspullen, levensmiddelen, kleding en attributen zoveel als mogelijk op in de bovenkasten van de camper en de zwaardere spullen in de onderkasten, hiermee houdt u het zwaartepunt van de camper laag hetgeen de stabiliteit van de camper verhoogt en het besturen van de camper vergemakkelijkt.
    • Het is van belang om het gewicht van uw bagage goed over de gehele camper te verdelen zodat de camper evenredig wordt beladen en niet eenzijdig wordt beladen want dit bemoeilijkt het besturen van de camper. Heeft u veel zware spullen, berg deze in de buurt van de assen van uw camper, deze kunnen het meeste gewicht dragen.
    • Het is aan te raden om de inhoud van de kasten en de spullen die op de schappen staan zoveel als mogelijk tegen verschuiven en omvallen te borgen, zet de inhoud vast tegen elkaar aan en zet het serviesgoed in speciaal hiervoor verkrijgbare bordenhouders en bekerhouders.
    • Zorg er voor dat de koelkast en de diepvries deuren goed dicht zitten en dat alle kastendeuren in de camper goed gesloten zijn, er is niets zo vervelend dan onder het rijden te moeten ervaren dat een (koel)kastdeur open schiet en de inhoud van de kast een eigen leven gaat leiden in de camper.
    • Laat niets los op het aanrecht, in de doucheruimte en- of andere plaatsen in de camper staan of liggen, hiermee voorkom je dat bij hard remmen of bij een noodstop spullen door de camper vliegen of zelfs de cabine in worden gelanceerd.

     

     

    • Wanneer u een huisdier in de camper mee vervoerd zet deze dan bijvoorbeeld met een riem met harnasje vast aan vast punt in de camper, dit voorkomt dat bij hard remmen of bij een noodstop uw huisdier een ongeleid projectiel wordt en door de camper vliegt waardoor u en uw huisdier gewond kunnen raken. Er zijn voor uw huisdier ook speciale honden- veiligheidsriemen verkrijgbaar die ingeplugd kunnen worden in de sluiting van de veiligheidsriem in de camper.
    • Zet uw bagage die u in de garage hebt staan zoveel als mogelijk vast met bijvoorbeeld spinbanden of spanbanden, dit voorkomt dat deze een eigen leven gaan leiden en beschadigd raken in bochten en bij hard remmen of een noodstop.
    • Controleer of de schotelantenne is ingeklapt, de ramen en dakluiken goed gesloten zijn, het instaptrapje is ingeklapt en alle (garage) deuren goed gesloten zijn, deze wilt u onderweg niet beschadigen en- of verliezen.
    • Controleer of de fietsen, en wanneer nodig ook het markeringsbord op de fietsendrager achter op uw camper goed vast zitten, deze wilt u onderweg niet verliezen.

     

     

    • Zorg ervoor dat de vuilwatertank leeg is en vul de schoonwatertank maximaal tot 25 liter voor de eerste behoeften, vul de schoonwatertank pas volledig wanneer u op uw bestemming bent, dit om op "Laadgewicht" te besparen. Zie hiervoor ook de pagina "Onderhoud camper" paragraaf "Regelmatig onderhoud van de schoonwatertank".
    • Weet wat de exacte hoogte en breedte afmetingen van uw camper zijn dan wordt u niet verrast als u bijvoorbeeld onder een viaduct of een portaal door gaat, een tunnel in rijdt of een tolpoort in rijdt, dit voorkomt dat u grote schade aan uw camper toebrengt. Let bij het naderen van een viaduct, een portaal, een tunnel en een tolpoort altijd op de aanwezige hoogte en breedte markering, deze staan aangegeven op zwarte markeringsborden met brede witte strepen.
    • Vergeet niet om uw internationaal verzekeringsbewijs (voorheen groene kaart), het kentekenbewijs van uw camper, uw rijbewijs en uw identiteitsbewijs bij u te hebben, dit is in alle Europese landen verplicht. Neem verder uw zorgverzekerings-pas of kaart en uw lidmaatschapspas hulpdienst mee op uw campervakantietrip, hopelijk hebt u deze echter nooit nodig.
    • Neem de reserve sleutels met afstandsbediening van uw camper mee wanneer u een vakantietrip gaat maken. Het is aan te raden deze van elkaar gescheiden te bewaren wanneer u de camper verlaat, bijvoorbeeld 1 set bij u gestoken en 1 set in een tas die u bij zich heeft. Het is mij overkomen toen ik een keer spontaan een duik heb genomen in het water zonder de zakken van mijn korte (zwem)broek vooraf op inhoud gecontroleerd te hebben dat de afstandsbediening die in de broek zat door het water dat hierin gekomen was volledig onbruikbaar was geworden.

     


     

    VOORDAT U MET UW CAMPER GAAT RIJDEN

     

    Voordat U daadwerkelijk met Uw camper gaat rijden is het van belang Uw camper op enkele punten goed te controleren, ikzelf heb hiervoor een checklist gemaakt die ik iedere keer voordat ik van een camperplaats of camping vertrek even naloop om er zeker van te zijn dat ik zonder problemen en zonder schade aan de camper aan te brengen veilig op weg kan. Deze checklist is een handleiding en kan voor iedereen verschillend zijn.

     

    Checklist "buiten" voor vertrek van de kampeerplaats

    • Extra buitendeurslot deur bestuurderskant open 
    • TV Schotel naar beneden geklapt
    • Steunpoten camper ingedraaid en ingeklapt
    • Camper van de levellers gereden en deze opgeruimd
    • Elektriciteit 220 V aansluiting afgekoppeld en opgeruimd
    • Staat alles vast en stabiel in de garage
    • Garagedeuren op slot
    • Fietsen op de fietsendrager goed vast gezet
    • Instaptrapje zijdeur naar binnen geklapt

    Checklist "binnen" voor vertrek van de kampeerplaats

    • Alle ramen en dakramen dicht en vergrendeld
    • Horren - verduistering van de ramen open
    • Alle kastdeuren dicht en vergrendeld
    • (Schuif)deuren douche, toilet en slaapkamer vergrendeld
    • Glasplaat kooktoestel naar beneden - dicht
    • Klep van het toilet dicht
    • Geen los liggende (gebruiks-) voorwerpen in de camper
    • Koelkast op 12 V geschakeld
    • Luchtvering ingesteld
    • Achteruitzicht-camera aan gezet
    • Staan de spiegels nog goed afgesteld
    • Staat de bestuurdersstoel in de juiste stand
    • Staat de navigatie juist ingesteld

     


     

    HET LAADGEWICHT VAN DE CAMPER

     

    Het "Laadgewicht" is bij iedere camper verschillend, dit is afhankelijk van het type en de uitvoering van de camper, de indeling van de camper, de gebruikte materialen en afwerkingen en door de ingebouwde accessoires. Bij uw camper hebt u altijd met de onderstaande gewichten te maken, deze staan op het kentekenbewijs van de camper vermeld, houd hier dus rekening mee bij het beladen van uw camper.

     

    Het “Leeg gewicht” van de camper conform VO (EU) 1230/2012 is het eigen gewicht van het voertuig zoals deze uit de fabriek komt, de massa van het voertuig uitgedrukt in kilogram zonder passagiers, brandstof en enige lading.

    • Het “Rijklaar gewicht” van de camper conform VO (EU) 1230/2012 omvat het “Leeggewicht” van het voertuig inclusief een bestuurder (75 kg), een basisuitrusting waaronder een eventueel meegeleverd reservewiel en gereedschap, een 90 % volle dieseltank en een 90 % gevulde watertank die per camper verschillend van inhoud kunnen zijn, een volle gasfles met 11 kg inhoud en een kabelhaspel van 10 kg..
    • Het “Maximaal toelaatbaar gewicht” van de camper is het gewicht dat de camper gespecificeerd maximaal op de assen (wielen) mag wegen (dragen) van de constructeur (de fabriek), dit in beladen toestand en dus inclusief alle aanwezige uitrusting, alle aanwezige bagage en het gewicht van het aantal meereizende personen in de camper. Bij de meeste campers ligt dit gewicht op 3500 kg. zodat de camper met een Rijbewijs-B bestuurd mag worden.
    • Het “Laadgewicht” van de camper is het gewicht dat u maximaal aan uitrusting, bagage en het gewicht van het aantal personen meereizende personen mag laden. In de praktijk is dit het “Maximaal toelaatbaar gewicht” minus het “Rijklaar gewicht” waaronder de extra fabrieksuitrusting van de camper, de 90 % volle dieseltank, de 90 % gevulde watertank, de gasfles, de kabelhaspel en het gewicht van de bestuurder niet meegerekend.

     

    Let bij het beladen van uw camper altijd goed op het "Maximaal laadgewicht” en op het “Maximaal toelaatbaar gewicht” van uw camper, dit mag u niet overschrijden. Weet dus wat u aan bagage, aan "Laadgewicht" laadt in uw camper, een overbeladen camper ligt vaak niet stabiel meer op de weg en ook het rijgedrag wordt hierdoor sterk beïnvloed. In alle Europese landen staan er (hoge) boetes op een te zwaar beladen camper, in sommige landen moet u zelfs bagage achter laten voordat u uw weg mag vervolgen. Bij opgelopen of toegebrachte schade keert een verzekeringsmaatschappij vaak ook niet uit wanneer vaststaat dat uw camper "Overbeladen" was. 

     


     

    INBRAAK EN DIEFSTAL PREVENTIE VAN UW CAMPER

     

    Controleer altijd even wanneer u de camper verlaat of alle (cabine)deuren, luiken en (dak)ramen daadwerkelijk afgesloten zijn. Laat nooit waardevolle spullen in het zicht in uw camper achter zoals losse navigatieapparatuur, een laptop, een fototoestel, mobiele telefoons, enz., dit nodigt een crimineel uit om een poging te wagen in uw camper in te breken, leg deze spullen altijd uit het zicht van buitenaf, het liefst op een afgesloten veilige plaats.

     

    Beveilig uw camper goed, zeker ook visueel, een crimineel loopt een camper die visueel goed beveiligd is voorbij, het kost hem teveel tijd en moeite om deze open te breken en- of te kunnen ontvreemden, zeker wanneer hij weet dat hij hierbij het nodige lawaai moet maken waarmee hij de omgeving van zijn aanwezigheid en van zijn poging tot inbraak op de hoogte stelt hetgeen zijn slagingskans verkleind en zijn pakkans vergroot.

    Voor de veiligheid en om het criminelen moeilijk te maken in uw camper in te breken of deze te ontvreemden is het zeer raadzaam meerdere van onderstaande beveiligingen aanwezig te hebben in uw camper, of te (laten) installeren wanneer deze niet aanwezig zijn, dit kan een heleboel camper vakantieleed voorkomen.

     

     

    • Het is zeer aan te bevelen extra opbouw veiligheidssloten op de zijdeur, de garage deuren en de luiken te plaatsen voor een effectieve afsluiting van de totale camper, deze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar.
    • Voor de Fiat Ducato, de Peugeot Boxer en de Citroën Jumper vanaf bouwjaar 2006 zijn er speciale Heosafe veiligheids- deursloten verkrijgbaar, deze sloten worden binnen op de deuren bevestigd en hiermee sluit je de cabine van binnenuit af.
    • Een goedkopere extra cabinedeur beveiliging die toegepast kan worden is de Fiamma Duo-Safe Pro, dit is een stevige veiligheidsstang die in de cabine geplaatst kan worden en voorkomt dat de cabinedeuren geopend kunnen worden. Beide uiteinden van de Duo Safe Pro worden tegen het raam aangezet en achter de raamrubbers gedrukt zodat deze in de deur zitten, dit maakt het openen van de deuren via de buitenzijde onmogelijk.
    • Het is aan te raden een stuurslot aan te brengen wanneer je de camper verlaat, dit is een zichtbare en goede beveiliging die snel en eenvoudig te monteren is en het stelen van de camper enorm vertraagt.
    • Het is een optie om als extra beveiliging een universele wielklem met veiligheidsslot aan te brengen wanneer je de camper verlaat, ook dit is zeer goede en zichtbare beveiliging die snel en eenvoudig te monteren is.

     

     

    • Wil je de camper extra beveiligen tegen diefstal is het te overwegen om een pedaalslot aan te brengen, dit slot blokkeert de rem en de koppeling, deze is eenvoudig te monteren en geschikt voor de meeste campers.
    • Om de klapramen, schuiframen en dakramen extra te beveiligen kun je op deze ramen extra Memo Europe Raamfix grendels installeren, dit is een zichtbare beveiliging die snel en eenvoudig te monteren is. In geval van nood is deze zeer snel te verwijderen om het raam te kunnen openen.
    • Een betaalbaar extra adequate beveiliging is een draadloos Raam- Deur Alarm met bewegingsdetector, bedieningspaneel en afstandsbediening werkzaam op batterijen, deze zijn in verschillende uitvoeringen te koop en makkelijk te installeren. Het alarm gaat met een luid sirene signaal af bij het openen van de deur of een raam en wanneer een beweging wordt gedetecteerd, grote kans dat de ongewenste bezoeker op de vlucht slaat. Er zijn zelfs betaalbare systemen waarin je enkele telefoonnummers kunt zetten die automatisch gebeld worden zodra het alarm afgaat, hierdoor kun je snel actie ondernemen en bijvoorbeeld meteen 112 (laten) bellen.
    • Voor de Doe het Zelvers is het een aanrader om het draaiplateau van de bestuurdersstoel van een hangslot te voorzien, dit in de stand met de stoel naar achter toe de camper in. Dit doe je door en door door een gat te boren in het draaiplateau zodat de twee helften van het draaiplateau met een hangslot geborgd kunnen worden waardoor de stoel niet naar de bestuurderszijde gedraaid kan worden en de camper dus onbestuurbaar blijft.
    • Wanneer je niet al je waardevolle spullen wilt meenemen wanneer je de camper verlaat kan een gecertificeerd reiskluisje een oplossing zijn, hierin kun je spullen redelijk veilig opbergen in de camper. Neem wel altijd al je contanten, de bankpas, het kentekenbewijs, de verzekeringspapieren, het legitimatiebewijs en de telefoon mee als je de camper verlaat.

     


    Bezoek met betrekking tot de veiligheid van uw camper ook de pagina "Diefstal en inbraak camper voorkomen" op de website van het NKC, hierop staan ook vele nuttige en bruikbare tips en de nodige informatie om uw camper te kunnen beveiligen teneinde inbraak en diefstal te voorkomen.


     

    BRANDPREVENTIE IN UW CAMPER

     

    Natuurlijk wil je ook zelf veilig en zonder zorgen gebruik maken van de camper, als oud brandweerman raadt ik u daarom sterk aan om onderstaande beveiligingen aanwezig te hebben of te laten installeren wanneer deze niet aanwezig zijn in uw camper, ook dit kan een heleboel camper vakantieleed voorkomen.

     

     

    • Het is zeer aan te bevelen om een rook- brandmelder in de camper te installeren, deze detecteert rook en waarschuwt u hiervoor met een luid sirene signaal. Wanneer je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet, alleen je gehoor werkt nog, en doordat rook veel giftige gassen bevat raak je snel in een diepe bewusteloosheid, vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt, hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om een beginnende brand te kunnen blussen en- of je de camper veilig te kunnen verlaten.
    • Het is zeer aan te bevelen om ook een 3Gas + alarm in de camper te installeren, deze detecteert koolmonoxide, propaan en butaan gassen binnen enkele seconden. Koolmonoxide is een reukloos en smaakloos zeer dodelijk gas dat vrijkomt bij slechte verbranding van gas en verbrandingsstoffen. Propaan en butaan gassen zijn zeer brandbaar en kunnen een gasexplosie veroorzaken, ook deze gassen ruikt u niet in uw slaap. Het 3Gas + alarm detecteert direct vrijgekomen koolmonoxide en gassen en waarschuwt u hiervoor met een luid sirene signaal zodat u snel de camper kunt verlaten.
    • Het is zeer aan te bevelen om 1 Multi inzetbare ABF blusser onder handbereik in de camper te hebben bij de centrale deur of het keukenblok, en 1 ABF blusser onder handbereik in de garage of in het gasfles compartiment, dit om een beginnende brand direct en adequaat te kunnen blussen. Het is sterk af te raden om een poederblusser te gebruiken, het poeder tast elektrische systemen in de gehele camper onherstelbaar aan.
    • Het is zeer aan te bevelen om 1 Brandblusdeken onder handbereik in de keuken voorhanden te hebben, hiermee kun je een vlam in de pan of een beginnende brand adequaat blussen door deze voorzichtig over de pan of de brandhaard te "schuiven", gooi deze nooit op een pan of brandhaard, hiermee verspreidt u de vlam waardoor brand direct groter wordt.
    • Wanneer u als extra verwarming een losse elektrische- of gaskachel in de camper gebruikt zorg er dan altijd voor dat deze van een tuimelbeveiliging of omvalbeveiliging is voorzien, hierdoor wordt de elektriciteit of de gastoevoer bij het omvallen van de kachel direct uitgeschakeld waardoor een brand vaak wordt voorkomen. Gebruik deze "nooit" tijdens het rijden.
    • Wanneer je met de camper veel in de natuur verblijft is aan te raden een Marternator ofwel een steenmarter verjager in de motorruimte te installeren, deze verjaagt marters en ander ongedierte waardoor deze zich niet in de motorruimte gaan bevinden (nestelen) waardoor ook de stroomkabels niet worden aangevreten hetgeen tot kortsluiting en brand kan leiden.
    • Het is aan te raden op enkele punten (ruimten) een Led verlichting opbouwspot werkzaam op batterijen aan te brengen zodat er altijd lichtpunten aanwezig zijn bij een eventuele uitval van de elektriciteit.
    • Gebruik voor uw camper alleen CEE gecertificeerde stekkers, haspels en verlengkabels, deze voldoen aan de IEC 60309- norm, de Europese standaard voor stekkers, stopcontacten en koppelingen voor industriële doeleinden.
    • Laat elektrische systemen altijd door een erkend en gespecialiseerd (camper)bedrijf installeren, zeker wanneer u een zonnepaneel, een airco installatie, een omvormer of een acculaadsysteem wilt aanschaffen, dit is zeer gespecialiseerd werk, een fout bij de installatie kan grote gevolgen hebben die tot grote schade kan leiden.

     

     

    Het is zeer aan te bevelen om al je contanten, de portemonnee, de bankpas, de creditcard, de portefeuille, het legitimatiebewijs, het kentekenbewijs van de camper en de verzekeringspapieren van de camper samen in een handtasje, een heuptasje of reistasje samen met de telefoon op altijd dezelfde en op een voorhand liggende plaats in uw camper op te bergen zodat u deze bij een calamiteit waaronder brand in een oogwenk veilig kunt stellen en mee uw camper uit kunt nemen, dit zijn de eerste essentiële zaken die u nodig heeft na een calamiteit.

     

    Laat iedereen bij een beginnende brand zo snel mogelijk de camper verlaten en probeer de beginnende brand zo snel als mogelijk adequaat te blussen want iedere seconde telt. Wanneer dit is gelukt dan dient u de gasfles (gastoevoer) af te sluiten en de accuklemmen van de accu te ontkoppelen. Ga na wat er mis is gegaan, is er een gaslek ontstaan, is er kortsluiting geweest en- of een andere oorzaak die de brand heeft veroorzaakt. Bel echter altijd een hulpdienst en laat deze de oorzaak van de brand exact achterhalen en wanneer mogelijk verhelpen.

     

    Wanneer u een beginnende brand niet kunt blussen verlaat dan zo snel mogelijk de camper en sluit wanneer mogelijk de gasfles (gastoevoer) af. Ga "nooit" terug de camper in om spullen uit uw camper te redden, een kleine brand kan door de enorme aanzwellende hitte die ontstaat in combinatie met de gebruikte materialen in uw camper in een oogwenk omslaan in een grote uitslaande brand waaruit u misschien niet meer kunt ontkomen. Ga altijd op een zeer ruime afstand van de camper staan, er is immers altijd explosie gevaar aanwezig.

     


     

    VEILIGHEID GASINSTALLATIE IN UW CAMPER

     

    Natuurlijk wil je op reis met een veilige gasinstallatie in uw camper, door defecten aan gasinstallaties gebeuren de meeste "ernstige" brand en explosie ongevallen in campers, caravans, stacaravans en pleziervaartuigen. Het is dan ook zeer aan te bevelen om zich te houden aan de geldende regelgeving met betrekking tot gasflessen en gasinstallaties die gelden in de landen die u bezoekt, en onderstaande gasbeveiligingen aanwezig te hebben of te laten installeren wanneer deze niet aanwezig zijn in uw camper, dit voorkomt ernstige ongelukken die leiden tot ernstig camper vakantieleed.

     

     

    • Ga voor het laten vullen van je gasfles altijd naar een erkend gasvulstation of erkende gasleverancier. Bij de meeste verkooppunten kun je de gasfles niet laten vullen, je kunt alleen je lege gasfles omruilen voor een volle gasfles. Let erop dat je altijd een verzegelde gasfles terug krijgt, de verzegeling garandeert dat de gasfles gecontroleerd is en met het juiste gas in de juiste hoeveelheid is gevuld. Controleer altijd of de gasfles onbeschadigd is, het is wettelijk verboden een beschadigde gasfles te gebruiken. De meest gebruikte gassoort is “Propaan”, echter ook butaan wordt in veel landen gebruikt. Propaan gasflessen mogen met “Butaan” gevuld worden, omgekeerd niet. Vul in Nederland nooit je gasfles met LPG bij een tankstation, dit is wettelijk verboden en kan tot zeer ernstige ongelukken leiden.
    • Het is een wettelijke bepaling dat gasflessen alleen rechtopstaand en geborgd tegen verschuiving en omvallen vervoerd mogen worden. Meestal is er in de camper een apart compartiment aanwezig waar één of twee gasflessen staan die geborgd zijn met een spanband, een metalen beugel of een metalen ketting. Is de gasfles geborgd met een spanband dan moet hierop een etiket zichtbaar zijn waarop de productiedatum staat, van welk materiaal de band is geproduceerd en welke treksterkte de band heeft. De spanband mag nooit geknoopt en- of verdraaid zijn en mag geen scheuren vertonen, vervang de spanbanden altijd bij het vertoning van slijtage. Zorg altijd voor voldoende ventilatie in het gascompartiment.
    • Op iedere gasfles staat een productiedatum, dit is tevens de eerste keuringsdatum, deze staat in de kraag (hals) van de fles ingeslagen. Ook is de gasfles voorzien van een herkeurdatum, ook deze staat ingeslagen in de kraag van de fles of doormiddel van een opdruk op de fles, meestal is dit na 10 jaar. Het is wettelijk verplicht dat uw gasfles uiterlijk in het jaar van de herkeuring ook gekeurd wordt bij een erkend keuringsbedrijf, de fles wordt dan voorzien van een keuringszegel. De stalen groene gasflessen hebben een maximale levensduur van 10 of 15 jaar, deze mogen wettelijk bij een ouderdom van die 10 of 15 jaar niet meer gebruikt worden, lever deze voor de veiligheid in bij een gasvulstation of gasleverancier.
    • Een gasslang kan er nog prima uitzien terwijl hij toch aan vervanging toe is, een gasslang kan namelijk uitdrogen en haarscheurtjes krijgen, vergelijkbaar met een fietsband. Op de gasslang staat hierom de datum waarop deze is gemaakt en- of de datum voor wanneer deze vervangen dient te worden. Dit is echter geen garantie dat hij ook zo lang meegaat, een te vast aangedraaide slangkoppeling kan bijvoorbeeld een scheur veroorzaken en slangen die met een slangklem vastzitten zijn kwetsbaarder dan slangen met een vaste eindverbinding, en ook een slang die in een knik ligt kan beschadigd zijn. Het regelmatig controleren van de gasslangen is daarom aan te raden, zo adviseert de BOVAG de slangen elke twee jaar te laten controleren en iedere 5 jaar te laten vervangen.
    • De gasdrukregelaar verlaagt de gasdruk van de gasfles zodat de druk geschikt is voor de kachel, koelkast, kooktoestel of voor buitengebruik. Voor de camper is het zeer aan te raden een gasdrukregelaar met een afblaasbeveiliging, een afblaasventiel te gebruiken, in de gasdrukregelaar kan iets mis gaan, het membraan kan scheuren of het regelsysteem kan blijven hangen. Bij een gasdrukregelaar zonder afblaasbeveiliging komt de veel te hoge gasdruk rechtstreeks van de gasfles  op de leidingen en aangesloten apparaten te staan, die zijn daar niet op berekend en zullen gas gaan lekken. De beveiliging zorgt voor een begrenzing van de gasdruk tot maximaal drie keer de gebruikelijke werkdruk, deze laat via het ventiel het gas ontsnappen. De BOVAG raadt aan iedere 5 jaar de gasdrukregelaar samen met de gasslangen te vervangen.

     

     

    • Het is zeer aan te bevelen om een 3-veiligheden gasbeveiliging tussen de gasfles en de gasdrukregelaar te plaatsen, hierop zit een manometer waarop je makkelijk kunt aflezen of er een lekkage is, en verder is deze voorzien van een slangbreukventiel die ervoor zorgt dat de gas uitstroom blokkeert bij een lekkage of slangbreuk, en een thermische beveiliging die ervoor zorgt dat de gas uitstroom geblokkeerd wordt bij hitte, bijvoorbeeld bij brand.
    • Wil je ook tijdens het rijden je camper op gas verwarmen dan is het wettelijk verplicht een gasdrukregelaar met crashsensor op de gasfles geïnstalleerd te hebben, deze treedt in werking bij een ongeval met een (bots)snelheid van 15 kilometer per uur of meer waarbij deze direct de gastoevoer afsluit.
    • Als uw gaskooktoestel voorzien is van een thermokoppel, dit is een gastoevoerbeveiliging en te herkennen aan een dunne koperen pijpje dat bijna tegen de gaspit aan zit, check dan regelmatig of deze goed werkt. U controleert dit door een gaspit aan te steken, deze enige tijd te laten branden en vervolgens de gaspit uit te draaien. Wanneer u binnen ongeveer dertig seconden een zachte tik hoort weet u dat deze goed werkt, de gastoevoer van de pit wordt automatisch afgesloten.
    • Sommige campergebruikers willen graag een buitengasaansluiting op hun camper om deze te kunnen gebruiken voor een terrasverwarmer of de gas-barbecue, het is zeer aan te raden deze, als ook alle andere gasinstallatie en- of gasaccessoires door een erkend (gas)installateur of een gerenommeerd camperbedrijf te laten installeren. Gebruik bij de buitengas- aansluiting altijd de juiste koppelingen en adapters, dit voorkomt gaslekkage.
    • Gebruik bij werkzaamheden aan uw gasinstallatie waaronder het wisselen van een gasfles en het vernieuwen van een gasslang altijd het juiste en passende gereedschap, dit voorkomt dat u schade toebrengt aan de aansluitingen hetgeen tot een gaslekkage kan leiden. Controleer ook altijd of de pakkingen in de aansluitingen, dit zijn meestal rubber ringen, aanwezig en onbeschadigd zijn, ook dit voorkomt dat de installatie gaat lekken.

     

    Laat voor uw eigen veiligheid en voor die van een ander iedere 2 jaar uw gasinstallatie en gassystemen door een erkend en gespecialiseerd (camper)bedrijf controleren, in verschillende landen waaronder Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is een tweejaarlijkse G607 gaskeuring van de camper verplicht en zijn er campings waar naar het G607 keurmerk wordt gevraagd, u dient daar een keuringsbewijs te kunnen overleggen.

     


     

    STABILITEIT VAN UW CAMPER

     

    Ook wil je natuurlijk dat de camper goed waterpas en stabiel staat op de vakantie bestemming en dat je veilige hulpmiddelen gebruikt, hierom is het aan te bevelen onderstaande hulpmiddelen te installeren, te gebruiken en-of in de garage aanwezig te hebben, deze kunnen uw campertrips zeer veraangenamen.

     

    Een opkomend veiligheidssysteem is de E-trailer app op uw smartphone, door verschillende modules wordt u continu geïnformeerd over de bandenspanning, de inhoud van gasflessen, de inhoud van de watertank, en helpt u bij het waterpas zetten van u camper, dit overzichtelijk af te lezen op uw smartphone. Ook kunt u dit systeem uitbreiden met een inbraakalarm, een GPS-Tracker, een bewegingssensor, tot en met een volledig beveiligingssysteem, dat geeft een veilig en comfortabel gevoel en kan bovendien veel problemen en ongemakken voorkomen.

     

    • Het is handig om bij de centrale ingang en in de garage op de vloer een kleine pyramide waterpas te installeren, dit is een goedkoop en eenvoudig hulpmiddel om de camper waterpas te stellen.
    • Het is aan te bevelen om Level Up Premium levellers te gebruiken om de camper op de juiste hoogte (waterpas) te zetten, deze zijn op een ongelijke ondergrond te gebruiken en de banden (wielen) staan hierop zeer stabiel.
    • Het is aan te bevelen om extra (uitdraai) steunen aan het chassis onder de garage waar zich ook het slaapgedeelte bevind te installeren wanneer deze niet aanwezig zijn, dit geeft een veel betere stabiliteit aan de camper, zeker wanneer je een langere tijd met de camper op dezelfde blijft staan. In plaats van vaste steunen kunt u ook losse steunen gebruiken.
    • De beste maar tevens ook de duurste oplossing om uw camper stabiel te plaatsen op uw vakantiebestemming is een hydraulisch levelsysteem, met een druk op de knop wordt uw camper automatisch zo laag mogelijk bij de grond volledig waterpas gesteld waarbij de camper volledig stabiel staat, U voelt het zelfs niet wanneer er iemand in- of uitstapt.
    • Het is aan te raden 2 gripmatten (antislipmatten) in de garage voorhanden hebben, deze bieden extra grip aan de aangedreven wielen op gladde en drassige ondergronden bij wielspin, dit vergemakkelijkt om van uw plaats te komen.

     



    CRIMINALITEIT BIJ UW CAMPER

     

    Vermijd zoveel als mogelijk parkeerplaatsen in of in de nabijheid van grote steden en van grote Supermarkten, hier zijn soms criminelen actief, dit vaak in de oostelijk en zuidelijk gelegen landen. Wanneer u besluit hier toch te parkeren zet uw camper dan altijd volledig in het zicht en nooit achter of tussen grotere voertuigen, er is dan een soort van sociale controle op uw camper door mede parkeerplaats gebruikers en passanten.

     

    Het is voor uw veiligheid sterk af te raden om op een onbewaakte en- of onafgesloten (camper)plaats of op een afgelegen terrein te overnachten wanneer u de enige aanwezige bezoeker bent, zeker niet in de oostelijk en de zuidelijk gelegen landen waar vaak criminelen en soms ook bendes actief zijn die het op uw eigendommen hebben voorzien. Veel veiliger is het om met meerdere camperaars op een (camper)plaats of een terrein staan, er is dan immers altijd sociale controle aanwezig, het is nu eenmaal een ongeschreven wet dat mede camperaars altijd op elkaar letten, en over elkaars eigendommen waken.

     

    Doe tijdens een pauze en- of op een parkeerplaats langs de (snel)weg uw camper altijd volledig op slot wanneer u de camper verlaat, ook bij een bezoek aan een tankstation. Wanneer u zich buiten in de nabijheid van de camper bevindt om bijvoorbeeld even een bakje koffie en een broodje te doen sluit dan ook altijd alle deuren van de camper goed af en houdt de zijdeur die meestal nog open is goed in het oog. Soms willen criminelen u bij de camper weglokken door u wijs te maken dat er iets aan uw camper mankeert zodat een handlanger in uw camper kan insluipen, ga hier nooit op in en blijf altijd bij de zijdeur van uw camper. Wanneer de criminelen blijven volharden maak dan een foto van de persoon en maak met uw telefoon in de hand kenbaar dat u de Alarmlijn (Politie) gaat bellen, de criminelen zullen het voor gezien houden en afdruipen.

     

    Ga nooit in op de handgebaren van inzittenden van een voertuig dat naast en- of voor u gaat rijden en u met gebaren tot stoppen probeert aan te manen omdat er iets aan uw camper zou mankeren of dat hun voertuig door u geraakt zou zijn, zeker niet in de oostelijk en zuidelijk gelegen landen, dit zijn criminelen die het voorzien hebben op uw eigendommen. Stop niet, rijdt altijd rustig door en maak hoofdschuddend en met een handgebaar kenbaar dat u niet van plan om bent te stoppen. Wanneer de inzittende van het voertuig blijven volharden maak dan foto's van het voortuig met uw telefoon en maak met de telefoon in de hand kenbaar dat u de Alarmlijn (Politie) gaat bellen, ook nu zullen de criminelen het voor gezien houden en afdruipen.

     


    Een sterk opkomend veiligheidssysteem is de E-trailer app op uw smartphone, door verschillende modules wordt u continu geïnformeerd over de bandenspanning, de inhoud van gasflessen, de inhoud van de watertank, en helpt deze u bij het waterpas zetten van uw camper, dit overzichtelijk af te lezen op uw smartphone. Ook kunt u dit systeem zeer gemakkelijk uitbreiden met raamsensors, een bewegingssensor, een inbraakalarm, een GPS-tracker, tot en met een volledig beveiligingssysteem, dat geeft een veilig en comfortabel gevoel en kan bovendien veel problemen en ongemakken voorkomen.